„Csúnyán és piszkosul játszottunk”-írja a népszava

Forrás,fotó: neszava.hu I Czene Gábor 2024.05.15.

1 160

„Csúnyán és piszkosul játszottunk” – Bennfentes támogatója fordult szembe Sztojka Attila romaügyi kormánybiztossal

Forrás: https://nepszava.hu

Mindössze két szervezet, a fideszes CiKöSz, valamint a Roma Polgárjogi Mozgalom indulhat az országos roma választáson. 

Összesen öt szervezet nyújtott be listát az országos roma nemzetiségi önkormányzati választásra, de csupán kettőnek sikerült összegyűjtenie mintegy 4 ezer érvényes ajánlást. A Nemzeti Választási Bizottság jogerős határozata szerint a június 9-ei választáson csak a Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) és a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) vehet részt. (Utóbbi teljes neve: Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete.) A másik három aspiráns – a Cselekvő Romák Nemzeti Konvenciója, a Kolompár Orbán-féle MCF Magyarországi Cigányközösség Fóruma és a Phralipe – kihullott a rostán.

 

Közben a CiKöSz környékén sem teljes a nyugalom. Terjedelmes írással jelentkezett a Facebook-oldalán a Solton (Bács-Kiskun vármegye) élő Kőrös Gusztáv, aki bejegyzése alapján Sztojka Attila bennfentes támogatója volt. Most szembefordult a romaügyi kormánybiztossal.

Kőrös Gusztáv írása vágatlanul:

Kedves Attila!
Mivel egy ideje nem olvasol Signalt, gondoltam kiírom magamból itt, ami most kavarog a fejemben. Nem válaszolsz, mert érzed te is, hogy talán becstelen dolgot tettél.
Tudod, az elmúlt 2-3 évben sokat tettem a csapatért. Talán túl sokat is. Emlékszem a hajnalokba nyúló éjszakákra, amikor a rólad kiszivárgott hangfelvételekből kérésre kellett kigyűjtenem a pozitív hangzatú mondataid, külön Facebook oldalt létrehozni, és üzemeltetni annak érdekében, hogy ne bukj bele. Vagy amikor az idegeire mentem már mindenkinek, mert szét “floodoltam” a messengert azért, hogy megnyerd az év embere szavazást, hogy azután elegánsan visszaléphess az ápolónő javára. (Nem magamtól tettem. Egy este jött egy telefon, hogy neked kéne nyerned.)
A 22′-es kampányról nem is beszélve.
Míg a bizalmasaid nyaraltak, én napi 9!! óra aktivitást mutattam online kampány címen másfél hónapig. Mindig ez volt a bajod. Az, hogy gyengék a többiek az online térben, és hogy nem tudnak, meg nem is mernek véleményt formálni. Állandóan velem pedáloztál. De nem csak a ciköszben. A saját kormánybiztosi hivatalodban is. Minden kollégád fél szeme az adatlapomon volt. Most is itt vagytok. Idegesen, zihálva olvastok.
Aztán át vetted a CISZEF-et időközben. Minden megyei CiKöSz csoportot én hoztam létre, és adtam indikátorokat a “vezetőidnek”, mi több, a legtöbb esetben tartalommal is én láttam el azokat.
Munka után, esténként. Ha nem tettem a fejemre lett olvasva. Ilyenkor nem értettem, hogy a megyei vezetőknek miért derogált az online munka. A saját profilomról való posztolásról szintén nem beszélve. Miért jó a fidesz, miért rossz a baloldal. Hazai-, és nemzetközi mainstream politikai kitekintések. Magyarázd meg miért drágul minden, magyarázz meg mindent is. Legyél infulencer, vélemény vezér.

De néha szidjak is, meg karatkergyilkoljak. Figurázzak ki másokat, kamu Facebook-ról zavarjak élő adásokat trollkodással, nemtelen beszólásokkal zökkentsek ki egy adott ellenfelet, amikor rólad beszél.

Mentsek le minden egyes posztot, és videót amiben téged szidnak, hogy véletlenül se merüljön feledésbe. Ennek köszönhetően megvannak azok is, amikor azok szidnak, akik most a tenyeredből esznek.
Ez csak a tejszínhab a torta tetején.

Ahogyan a címlisták is, amiket az egyik vezetőd kért tőlem egy pályázati időszak előtt. Egy-egy személyhez köthető összes szervezet listája. Nem tudom mire kellhetett…

Sok minden történt az elmúlt évek alatt. Sok jó, és rossz is. Jöttek az instrukciók hol közvetlenül tőled, hol közvetve. (De a CiKöSz nem bánt másokat, ugye?)

Csúnyán, és piszkosul játszottunk.

Te is, én is, és azon bizalmasaid is, akikkel napi kapcsolatban álltam. A lényeg, hogy az emberek ne tudják, hogy egy csónakban evezünk. Ha függetlennek gondolnak jobban hisznek nekem.
Posztok.
Havi legalább egy, kettő. De hát alig lájkolják. Mondtam. Nem baj, hidd el, akinek kell, az elolvassa őket. Mondtad te.
Aztán a munkatársaidat megkérve az én gondolataimat kinyomtatva jártál be a parlamentbe haknizni, például akkor, amikor a nemzetiségi törvénymódosítás volt a napirend.
Itt nyert értelmet a kérésed a posztok vonatkozásában.
– Ha hazudok, akkor azt ő utánuk teszem, mert hogy visszamondták. Nyilván nem akartad, hogy erről tudjak. Mégiscsak te vagy kormánybiztos, és hát én is szégyelném magam, ha egy diplomátlan cigánygyerek gondolataira építkeznék bármiben is –

De nem szóltam emiatt. Inkább büszke voltam arra, hogy a gondolataim ilyen meghatározóak.

Tavaly év végén felhívtalak. Szóltam, hogy elvonulok, mert nem tudok ennyi munkát fektetni beléd, és a ciköszbe, mert heti hat napot dolgozom. Megértetted. Nem váltunk el haraggal.
Közben küldtem neked szakmai anyagokat is. Teljesen kidolgozott projekteket, meg félig készeket. Hever ott egy több száz milliós beruházásról szóló anyag is. Talán üti a milliárdot, már nem emlékszem. Mindegy, az elküldött mappában megvan az is.
Az még nem jött szembe velem. Még!
Egy másik viszont igen.

Nem rég átadásra került Kiskunhalason egy vállalkozásfejlesztési központ, ami gyakorlatilag ugyanaz a program, amit 2022 januárjában megküldtem neked. Ez a posztom apropója. Furcsa érzés megvalósulni látni a saját gondolataimat úgy, hogy helyettem azt egysejtű eukarioták irányítják, de akkor is örülök, hogy ezzel is hozzá tudtam tenni a közösség javához.  De ez ettől függetlenül lopás, kár is ezt szépíteni.

Mikor ezt jeleztem neked azt mondtad félre értem. Majd máson keresztül állást ajánlottál ebben a központban. Kicsinyes, alávaló magatartás. A nehéz anyagi körülményeimből azt gondoltad, hogy havi két-, háromszáz ezer forintért fejet hajtok, meghunyászkodom, és elhallgatok, mi több további ötleteket adok majd neked a munkámmal, amiket lenyúlhatsz? Nagyot csalódtam. Tényleg ennyire megalkuvónak gondolsz? Nekem nem büdös a munka, és soha nem nyelek le olyat, amit nem bír el a lelkiismeretem, nem nyalom senki valagát csak azért, hogy ne kelljen kétkezi munkát végeznem. De azt hittem erre rájöttél akkor, amikor rám szóltatok, mert hangot adtam annak, hogy gazságnak tartom amit Agóccsal csináltak.
Vagy akkor, amikor nem tudtam csendben maradni akkor sem, amikor Gyulyás Gergely a 8.-os cigánygyerekekre fogta az országos alap kompetencia mérés eredményeit. 

Kolompár Orbán jól mondta. Kusskultúra.

Nekem ez nem fekszik. Havi kétszázért sem. Tudom ez fura lehet neked, hiszen megszokhattad hogy csorgó nyállal fekszik alattad a csivava-kommandód.
A 30. születésnapomat is veletek töltöttem. Az nap lett a nyilvánosság előtt hivatalos, hogy létezik a CiKöSz, és hogy azt te elnöklöd. 2022.11.05. A többiek boldog születésnapot kívántak. Te még utólag sem tetted meg ezt a gesztust, de már csak azért is illet volna, mert azt a napot is rád, illetve a csapatra áldoztam. Nagyon jó csapat volt ez. Barátságok alakultak ki, ami hosszú éveken keresztül szilárd talajokon állt. Aztán jöttél te…
Tudod, hogy a mai napig hányan, és hányszor hívnak a régiek taggyűlés, vagy elnökségi után, és panaszkodnak arról, hogy milyen monopólium épült ki a ciköszön belül?
Az ujjakat pedig sajnálom. Most a rengeteg dopamintól nem látnak tisztán, de a választások után majd felszívódik a köd, és megértik azt, amiről beszélek. Csalódtam benned Attila. Vagy csak nagyon félreismertelek. Nem vagyok én senkivel, mert rohadtul nem érdekel ez az impotens homokozó, amiben te rendszerváltást hirdetsz.

Ha nem loptad volna el a saját szellemi tulajdonom akkor ez a poszt soha nem készült volna el. 

Sok sikert kívánok neked ellenfél nélkül a pályán.
UI.: A legnagyobb kihívás itt, e földi létben Ember lenni mindég, minden körülményben

 

A kormányzati hátszéllel működő CiKöSz elnöke Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, fideszes parlamenti képviselő. A szövetség országos listáját is ő vezeti, de az összeférhetetlenségi szabályok miatt csak akkor lehetne tagja az ORÖ-nek, ha megválna parlamenti mandátumától. Sztojka minden bizonnyal az országgyűlési képviselőséget fogja választani. A CiKöSz listájának második helyén a debreceni Aba-Horváth István található, ebből arra lehet következtetni, hogy ő az ORÖ-elnöki tisztség várományosa. Az RPM listájának vezetője az a miskolci Dancs Mihály, aki jelenleg az ORÖ egyik elnökhelyettese.

Lapunk többször írt arról, hogy a jogsértőnek tartott állami elvonások miatt az ORÖ teljes anyagi csődben és a működésképtelenség állapotában van. A tartozások még az előző ciklusban, Farkas Flóriánhoz, a Lungo Drom elnökéhez kötődő projektek – egyebek között az elhíresült Híd a munka világába foglalkoztatási program – révén halmozódtak fel. (A Lungo Drom meglepetésre nem indul a választáson. Az ORÖ dokumentumokkal alátámasztva azt állítja, hogy már visszafizette az adósságát, a kormányzat szerint azonban ezt a működési támogatásból nem tehette volna meg.)

Milliárdos nagyságrendről beszélünk. A Belügyminisztérium több eljárást is indított, az ORÖ Dohány utcai székházára végrehajtási jogot jegyeztek be. Az egyik bírósági pert a minisztérium megnyerte. Az ORÖ hivatalának munkatársai – akik hosszú időn keresztül nem kaptak bért – sorra felmondtak. Mivel az országos önkormányzat nem jut költségvetési támogatáshoz, a közüzemi számlákat sincs miből fizetni.

Sztojka Attila a kormányzattal egybehangzóan azt az álláspontot képviselte, hogy a tartozásokat abban az esetben is rendezni kell, ha azok az ORÖ előző vezetése idején keletkeztek.

Kérdés, hogy Sztojka Attila ugyanígy gondolja-e majd akkor is, ha az általa vezetett CiKöSz veszi át a hatalmat az országos roma testületben. Ha az Orbán-kormány – miután a számára kedves szervezet többséget szerez – konszolidálni fogja az ORÖ anyagi helyzetét, akkor szembemegy eddig hangoztatott véleményével. Ha nem teszi, akkor az ORÖ végérvényesen lehúzhatja a redőnyt.

Kőrös Gusztáv érzékeltette, hogy igencsak közel volt a tűzhöz. „Minden megyei CiKöSz-csoportot én hoztam létre” – írta Facebook-bejegyzésében. Feladatai közé tartozott, hogy „Figurázzak ki másokat, kamu Facebookról zavarjak élő adásokat trollkodással, nemtelen beszólásokkal zökkentsek ki egy adott ellenfelet, amikor rólad beszél. Mentsek le minden egyes posztot és videót, amiben téged szidnak, hogy véletlenül se merüljön feledésbe. Ennek köszönhetően megvannak azok is, amikor azok szidnak, akik most a tenyeredből esznek”. Aztán hozzátette: „Csúnyán és piszkosul játszottunk”.

Nyilvános kifakadását Kőrös Gusztáv azzal indokolta, hogy nemrég átadtak Kiskunhalason egy vállalkozásfejlesztési központot: gyakorlatilag ugyanarról a programról van szó – állította –, amit ő küldött át Sztojka Attilának. Szerinte kár is szépíteni, ez lopás. „Csalódtam benned Attila. Vagy csak nagyon félreismertelek” – írta Kőrös Gusztáv, majd megismételte: „Ha nem loptad volna el a saját szellemi tulajdonom, akkor ez a poszt soha nem készült volna el”.

A megyei lap múlt hónapban számolt be arról, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter átadta az ország első roma vállalkozásfejlesztési központját Kiskunhalason, amelyet a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. fog működtetni. Az ünnepségen Sztojka Attila is jelen volt. A kísérleti jelleggel indított projekt keretében a hátrányos helyzetű emberek, köztük kiemelten a „roma vállalkozói tevékenységek erősítésére kialakított szolgáltatások nyújtását végzi majd az intézmény”.

Szerettük volna megszólaltatni a másik felet, Sztojka Attilát is. A kormánybiztos az általunk kért határidőig nem reagált megkeresésünkre.

 

Forrás: https://nepszava.hu/3235425_cikosz-roma-polgarjogi-mozgalom-roma-nemzetisegi-onkormanyzati-valasztas-2024

 

 

 

 

Annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk, a c-1.hu sütiket (cookie-kat) használ. Elfogadom További információk

Adatvédelem és sütik irányelve