Amihez nem tesznek, az elfogy – Ásós Géza, Békés megye leghíresebb cigány vendéglősének története

Forrás: noklapja.hu

76

A Nők Lapja 2021/38. számának Én történetem rovata

Ásós Géza Békés megye leghíresebb cigány vendéglőse. Meg úgy nagyjából az országé is. A kétszáz kilós, hatalmas termetű férfi az elmúlt tíz évben körülbelül mindent elért, amit ebben a műfajban el lehet. Megállás nélkül dolgozik, pörög, és mindezek mellett hihetetlenül jól kommunikál. Meg hát: a hatalmas testben hatalmas szív munkál.

Végtelen hosszúnak tűnik az M44-es autóút. Tombol a nyár végi kánikula, az aszfalt vibrálva és fényesen tükrözi az eget. Mint egy klímaváltozásos-posztapokaliptikus sci-fiben, sem előttünk, sem utánunk senki az aszfaltcsíkon. A Mad Max-életérzést viszont gyorsan felváltja valami egészen más: megérkezünk Gyulára, és csak ámulunk. Hogy a román határ menti kisváros ennyire szép, kedélyes és ápolt, azt ugyan tudtuk – de más ezt élőben megtapasztalni. Kedves házak, virágos porták, na és a Várfürdő, ami ezen a keddi hétköznapon is telt házzal üzemel.

– Három szilvapálinkát, két csülköt és egy birkapörköltet kérnénk – mondja egy kedves hölgy. A Kira büfé előtt állunk, ez az „ország első cigány vendéglőjének” nyári kihelyezett részlege. Ásós Géza tíz évvel ezelőtt nyitotta Békésen a Kira vendéglőt, és minden, cigányokkal kapcsolatos előítéleten átgázolt. Dolgoztak szakadásig, a hely pedig tiszta volt, és kedélyes. Nem véletlen, hogy van már Kira 2. is Békéscsabán, aztán itt van ez a stand. Majdnem minden fogáshoz odaírták, hogy „Géza-módra”. Még a fröccshöz is. Géza szerint ebben 3 : 2 az arány a bor javára. (Ez máshol a házmester lenne, de itt nem.)

– A visszatérő vendégeim már tudják, hogy a „Géza-módra” a tartalmas, fűszeres ételeket jelenti, amikbe sokszor lila hagymát, kolbászt, szalonnát, csülköt teszünk. A cigány gasztronómiát mutatom meg az embereknek: látsz itt is cigány káposztát, füstölt csülkös pacalt. A cigány vendéglátás azt jelenti, hogy odaadsz egy fél csirkét, és nem dekázod. Nem azt mondod, hogy ötezer forint kilója, és akkor most huszonöt deka volt a csirke, fizessen ennyit meg ennyit. Hanem azt mondod, hogy itt van egy fél csirke krumplival, edd meg, egészségedre. Nem centizzük az ételt, nem filléreskedünk. Jókedvűen csináljuk.

Folytatás: https://www.noklapja.hu/hetilap/2021/09/26/nok-lapja-en-tortenetem-asos-geza-bekes-megye-vendeglos/

Annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk, a c-1.hu sütiket (cookie-kat) használ. Elfogadom További információk

Adatvédelem és sütik irányelve